Zandbergstraat 14 / 5555 LB Valkenswaard Tel: +31(0)651587997.
Openingstijden in de winter: op afspraak

Beste keuze.
Hier vindt u onze beste soorten. De meeste van deze bamboes hebben er op onze kwekerij al een lange proeftijd met strenge winters op zitten.  Ze hebben bewezen de beste eigenschappen te bezitten om zonder veel risico in een tuin toe te passen. Deze soorten kunt u ook in de bamboetuin van de kwekerij als volwassen planten bekijken zodat u weet hoe de planten er volwassen uitzien. Zo kunt u gemakkelijker een juiste beslissing nemen want vaak komen bezoekers er in onze voorbeeldtuin achter dat hun ideeën over een reeds gekozen bamboesoort bijgesteld moet worden. Wij hebben de ervaring en kunnen u helpen bij het vinden van uw beste bamboe.

Enkele veelbelovende nieuwe soorten Fargesia nitida x murieliae 'Obelisk',  Fargesia nitida x murieliae 'Schensbossen', Fargesia sp. Jiuzhaigou ‘Deep Purple’, KR5287, Phyllostachys aureosulcata ‘Argus’ en SINOBAMBUSA intermedia zijn aan de lijst 'Beste keuze' toegevoegd.

Belangrijk: Bijna alle variëteiten van de soort Fargesia murieliae zoals ’Bimbo’, ‘Jumbo’, Superjumbo’ en ‘Simba’ hebben wij, ondanks hun indrukwekkende namen, van onze aanbevelingslijst geschrapt. Deze soorten stellen door hun gevoeligheid en vatbaarheid voor ziekten meestal teleur.
Ook Phyllostachys aurea en Phyllostachys nigra, de zwarte bamboe, passen door hun vorstgevoeligheid niet in onze aanbevelingslijst..
Beoordelingstabel: Bekendste niet woekerende soorten.

Vindt u hier niet wat u zoekt ? Ons sortiment omvat met meer dan 250 soorten ongeveer alle gangbare soorten maar ook de soorten van de toekomst. "
Zie 'Catalogus' en "Nieuw'
De beste 8 niet woekerende soorten.

Fargesia sp. Jiuzhaigou 1 (Synoniem Fargesia sp. Jiu ) is een kleurrijke, sierlijke bamboe met kleine blaadjes. De opgaande halmen kunnen in de voorjaarszon een roodachtige waas krijgen (zie foto rechts). Deze nieuwe generatie Fargesia is de beste keuze voor groeiplaatsen of afscheidingen met weinig ruimte. Deze bamboe verdraagt zon, is zeer winterhard en wordt 2 tot 3 meter hoog. Geschikt voor manshoge compacte hagen. In de winter en het vroege voorjaar kan het blad zich bij vorst, zon en droge wind tijdelijk oprollen zodat de plant er wat transparanter uitziet. In de loop van april krijgen de halmen weer nieuw blad en is dan voor de rest van het jaar helemaal blikdicht. Deze soort is zijn carrière op onze kwekerij begonnen. Door snoei in april en een nasnoei van de nieuwe halmen is Fargesia Jiuzhaigou 1 ook 2 meter hoog of lager te houden. Ook een bloei is de eerste 80 jaar niet te verwachten.
Meer informatie zie: Bamboe hagen

5 liter potmaat (90/140 cm hoog) per stuk € 30,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15%  
15 liter potmaat (140/170 cm hoog) per stuk € 55,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15%
35 liter potmaat (160/190 cm hoog) per stuk € 90,00 vanaf 10 stuks -10%

Fargesia robusta ‘Campbell’ is zonder twijfel een van de mooiste en bruikbaarste robusta-variëteit. Wat betreft winterhardheid, opgaande groei en compactheid steekt ‘Campbell’ met kop en schouders uit boven alle andere aangeboden vormen van Fargesia robusta. Deze bamboe heeft vrij kleine glanzende bladeren. De witte schutbladeren aan de jonge scheuten contrasteren prachtig met de glanzende diepgroene opgaande halmen. In de zomer vallen deze schutbladeren af.
Deze Fargesia is de beste soort voor het creëren van een blikdichte, aaneengesloten groeiende haag maar overtuigt ook als solitair (zie foto rechts). ‘Campbell’ wordt tussen 3 en 4 meter hoog, is zonbestendig, goed winterhard (tot -20°C) en, omdat het blad zich in de winter niet oprolt, prachtig wintergroen. Op open locaties met veel wind kan er in strenge winters blad en halmschade ontstaan. De andere Fargesia robusta vormen, zoals ‘Pingwu’, ‘Wolong’ en ‘Red Sheats’ horen door hun gebrek aan winterhardheid niet in het rijtje 'Beste keuze' thuis. Meer informatie zie: Bamboe hagen

5 liter (90/140 cm hoog) per stuk € 30,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15% 
15 liter (150/170 cm hoog) per stuk € 55,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15% 
35 liter (160/190 cm hoog) per stuk € 90,00 vanaf 10 stuks -10% vanaf 50 stuks -15% 

Fargesia ‘Rufa’ is een weelderig groeiende bamboe met heldergroene glanzende bladeren aan sierlijke, wat doorhangende takken. Deze soort is in 1995 door de kwekerij vanuit China geïmporteerd. De hoogte ligt tussen 2 en 3 meter. Fargesia ‘Rufa’ (Syn. Fargesia dracocephala ‘Rufa’) behoort tot de meest winterharde en best wintergroene soorten, groeit snel breed uit maar woekert niet. Is goed te gebruiken in de zon en schaduw als brede 2 meter hoge wintergroene haag, als solitair of in groepen. Door snoei is Fargesia 'Rufa' gemakkelijk op ongeveer 1 meter hoogte te houden. Het is de beste soort om een poging te wagen met een bamboe als kuipplant maar de ruime pot mag dan niet pal in de zon staan. De potten beschut overwinteren en indien mogelijk in de winter ingraven. Het blad rolt zich niet op waardoor deze bamboe in de winter ook mooi groen blijft.

5 liter (80/100 cm hoog) per stuk € 25,00 vanaf 10 stuks -10%
15 liter (90/140 cm hoog) per stuk € 50,00 vanaf 10 stuks -10%
35 liter (90/150 cm hoog) per stuk € 85,00 vanaf 10 stuks -10%

Fargesia demissa ‘Gerry’ In februari 2004 kreeg ik via het ‘Forest Department’ van Lanzhou uit de Chinese provincie Gansu plantmateriaal opgestuurd van Fargesia demissa. Deze zeer winterharde bamboe komt voor op de meest noordelijke en koudste groeilocatie in China. Een opvallende kloon, Fargesia demissa ‘Gerry’, onderscheidt zich met een open groeiwijze en dikkere, rechtop groeiende halmen. Jonge halmen zijn wit bepoedert en deze kunnen van donker paars naar purperzwart verkleuren. Door de open groeiwijze kan er, met behulp van wat snoei, gemakkelijk een transparant bamboebosje gecreëerd worden. Het winterbeeld is transparant en het blad rolt zich bij vorst, zon en droge wind tijdelijk op maar de halmen blijven decoratief. We gaan er van uit dat ook Fargesia demissa nieuwe generatie bamboe is. Voor mij is dit de opvallendste nieuwe soort in jaren. Tolereert kalkrijke grond. Ook een bloei is de eerste 80 jaar niet te verwachten.
Fargesia demissa ‘Gerry’ is voor 2014 door de Duitse bamboeclub tot 'Bamboe van het jaar' verkozen.

5 liter (110/140 cm hoog) per stuk € 35,00 vanaf 10 stuks -10%
10 liter (120/160 cm hoog) per stuk € 55,00 vanaf 10 stuks -10%

Fargesia nitida x murieliae 'Obelisk' (foto links en rechts) is een nieuwe selectie met sterke, dicht op elkaar staande redelijk opgaand groeiende halmen. De bladkleur is frisgroen.  Deze hybride heeft alles in zich om uit te groeien tot een stevige haagplant. Snel groeiend en nauwelijks gevoelig voor wolluis. De nieuwe scheuten vertakken zich al in het eerste groei-jaar. Hoogte tot 4 meter+. Strenge vorst en open locaties (niet aan zee!) wordt door deze soort gemakkelijk verdragen en met humusrijke grond die niet mag uitdrogen wordt ook de volle zon goed verdragen. Winterhard tot zeker -25°C. Ook een bloei is de eerste 100 jaar niet te verwachten. 

5 liter (80/110 cm hoog) per stuk € 35,00 vanaf 10 stuks -10%
35 liter (200+/ hoog) per stuk € 90,00 vanaf 10 stuks -10%

Fargesia nitida x murieliae 'Schensbossen' (foto links en rechts) Samen met 'Obelisk behoort deze hybride tot de krachtigst groeiende selecties die ik ken. Het verschil: bij 'Schensbossen' is het licht-groene blad is wat breder en de halmen staan wat verder uit elkaar. Ook is deze hybride nauwelijks gevoelig voor aantastingen. Deze zaailing is in het begin van deze eeuw gevonden in Schensbossen bij de belgische verzamelaar Herman de Swert en heeft dus de komende 100 jaar geen bloei te verwachten . Deze variëteit heeft veel eigenschappen van de oude Fargesia murieliae en groeit redelijk opgaand. De schutbladen van de nieuwe halmen laten snel los waardoor de grijsblauwe kleur zichtbaar wordt. De eindhoogte ligt tussen 4 en 5 meter hoog. Winterhard tot zeker -25°C.
Leverbaar in 5 liter pot  € 35, 10 liter pot € 55

'Obelisk';
en 'Schensbossen' zijn ontstaan door kruisingen van 2 verschillende soorten (Fargesia nitida en murieliae) en dragen de beste eigenschappen van deze twee in zich.

Fargesia sp. Jiuzhaigou ‘Deep Purple’ Foto links (Elke Borkowski) ) Nieuwe, spectaculaire introductie met in het voorjaar naar diep purper verkleurende halmen. Deze variëteit rolt veel minder het blad bij vorst, zon en droogte dan Jiuzhaigou 1 en is daardoor beter wintergroen.  De halmen hangen iets door. Geschikt als solitair en voor hagen. Ook een bloei is de eerste 80 jaar niet te verwachten.  Winterhard tot zeker -25°C. Hoogte tussen 2 en 3+ meter.
Leverbaar in 5 liter pot  € 35 en soms in 15 liter pot € 65
Deze soort is een paar jaar terug door de Duitse bamboeclub tot 'Bamboe van het jaar' verkozen.
KR5287 (Fargesia/Borinda grossa?) (foto rechts) Tibet Kyikar, 3500 m. Deze decoratieve soort heeft dikkere, blauwe halmen. Door zijn opgaande groei en wat uit elkaar staande halmen is dit de mooiste uit de KR groep. Winterhard rond -18°C. Hoogte tussen 5 en 9 meter. 5 liter pot € 35
Deze soort is een paar jaar terug door de Duitse bamboeclub tot 'Bamboe van het jaar' verkozen.

De beste hogere soorten

Phyllostachys aureosulcata (foto links) is in veel opzichten een topbamboe. Deze soort heeft groene stevige opgaande halmen met een onopvallende gele streep. Wat betreft winterhardheid en groeikracht is Phyllostachys aureosulcata en ook de variëteiten ‘Aureocaulis’ en ‘Spectabilis’ een veel betere keuze dan de weinig winterharde maar veel gebruikte Phyllostachys aurea (deze wordt door ons alleen geadviseerd op beschutte plaatsen.) Voor hogere hagen van 5 tot 8 meter of als solitair is Phyllostachys aureosulcata een uitstekende keuze. Men dient dan een minimale haagbreedte van 1 meter in acht te nemen en wortelbegrenzer te gebruiken. Een jaarlijkse controle en snoeibeurt is sterk aan te raden. (foto rechts) Van links naar rechts de Phyllostachys aureosulcata variëteiten : 'Spectabilis', Ph. aureosulcata(de soort), 'Argus', 'Harbin', 'Aureocaulis', 'Alata' en 'Harbin-inversa'.

15 liter potmaat (160/200 cm hoog) per stuk € 55,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat(200/250 cm hoog) per stuk € 65,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
Andere en grotere maten op navraag.

Phyllostachys aureosulcata ‘Aureocaulis’ (foto links) De okergele halmen die in de voorjaarszon tijdelijk krijgen een roodachtig waas krijgen, vormen een schitterend kleurcontrast met het diepgroene loof. Een deel van de bladeren is crème gestreept. ‘Aureocaulis’ en ‘Spectabilis’ worden 5 tot 8 meter hoog. Tussen klanten ontstaan lange discussies wanneer ze tussen deze twee variëteiten moeten kiezen. Wat is het mooist, met of zonder streep? Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’ (foto rechts) heeft een groene streep op de platte kant van de gele halmen. Dat zorgt voor een speels patroon. Sommige halmen maken tijdens de groei aan de basis van de halm een sierlijke boog.

5 liter potmaat (120/150 cm hoog) per stuk € 30,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat (160/200 cm hoog) per stuk € 55,00    vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat(200/250 cm hoog) per stuk € 65,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
Andere en grotere maten op navraag.

Phyllostachys aureosulcata ‘Argus’ (foto links) lijkt op 'Spectabilis" maar heeft meer groene strepen en oogt iets groener. Op aanvraag.
Phyllostachys bissetii
(foto rechts) heeft diepgroene naar geelgroen verkleurende halmen met weelderig donkergroen blad. Deze belangrijke bamboe heeft de reputatie de meest winterharde Phyllostachys te zijn. De halmen staan dicht op elkaar en worden tussen 6 en 7 meter hoog. Een goede keuze voor open locaties, koudere streken en voor plaatsen waar een dichte beplanting gewenst is. Daarom is deze soort ook geschikt als hogere haag. Men dient een minimale haagbreedte van 1 meter in acht te nemen en wortelbegrenzer te gebruiken. Ook hier is een jaarlijkse controle en snoeibeurt vereist.

5 liter potmaat (120/150 cm hoog) per stuk € 30,00    vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat (160/200 cm hoog) per stuk € 55,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
15 liter potmaat(200/250 cm hoog) per stuk € 65,00   vanaf 10 stuks -10%    vanaf 50 stuks -15%    vanaf 100 stuks -20%
Andere en grotere maten op navraag.

De combinatie van reuzengroei en goede winterhardheid vinden we terug bij Phyllostachys atrovaginata (foto links)  Voor ons klimaat is deze zeer winterharde reus met rechtop groeiende halmen een goede keuze. Groeihoogte 6 tot 10 meter. Bij deze bamboe is soms een wierookachtige geur waarneembaar. Om echt uit te kunnen groeien heeft deze nogal moeilijk te vermeerderen soorten een ruime, warme en voedzame groeiplaats nodig. Meestal is deze soort beperkt leverbaar. Hierover kunt u bellen.  15 liter pot  € 65,00
Phyllostachys parvifolia (foto rechts) combineert net als Phyllostachys atrovaginata reuzengroei met grote winterhardheid. In de tuin is deze soort meer als 10 meter hoog en heeft halmen met een diameter van bijna 8 cm. 5 liter pot  € 45,00 15 liter pot  € 65,00

Bel of mail voor onze voorraad.

Phyllostachys vivax 'Aureocaulis' (foto links) is de meest tot de verbeelding sprekende winterharde bamboe. De dikke okergele halmen hebben vaak groene strepen en kunnen een doorsnee van 8 cm en een hoogte van 10 meter of meer bereiken (15 meter in Maasbracht !). Reuzengroei wordt alleen bereikt op humusrijke, warme en ruime groeiplaatsen. Soms muteert een halm naar groen of de vorm 'Huanwenzhu'. Phyllostachys vivax en de variëteiten zijn redelijk tot goed winterhard maar hebben moeite met de strengste winters en zijn wat breukgevoelig bij zware sneeuwval. Phyllostachys vivax 'Mclure is de helemaal groene vorm. Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu' is een prachtige stabiele variëteit met groene halmen en gele platte halmkant. Phyllostachys vivax 'Huanwenzhu-inversa' is een stabiele variëteit met gele halmen en groene platte halmkant.
(Foto rechts vlnr: de groene vorm Ph. vivax McClure, 'Huanwenzhu','Aureocaulis' en  'Huanwenzhu-inversa')

Bel of mail voor onze voorraad.
Overige soorten 'Beste keuze'
Sinobambusa intermedia (foto links) (from Ned Jaquit)  Prachtige nieuwere opgaand, groeiende soort. Nieuwe halmen zijn blauwwit bepoederd. Deze grootbladige soort is meestal weinig of niet woekerend maar kan soms toch uitlopers maken. Goed tot zeer winterhard. Nog beperkt verkrijgbaar.   
Hoogte 6-7 m.  zon tot halfschaduw,   winterhard tussen -19/-23°C. Deze niet zeer snel groeiende zuilvormig bamboe is een van mijn favorieten.
5 liter pot  € 45,00  Beperkt leverbaar

Semiarundinaria viridis
(foto rechts) heeft diepgroene halmen en vrij groot donkergroen blad. Deze soort wordt tussen 4 tot 6 meter) en is met  -18/-20°C goed winterhart. Deze meest opgaand groeiende bamboe en is daardoor zeer geschikt voor stugge opgaande hagen. Voor zon tot halfschaduw. Zelfs schaduw wordt redelijk verdragen. 10 liter  € 45,00   15 liter € 65,00
Bel of mail voor onze voorraad.