Zandbergstraat 14 / 5555 LB Valkenswaard Tel: +31(0)651587997.
Openingstijden Vrijdag en zaterdag: 10:00 tot 16:00 uur en ook op afspraak
Siergrassen
Binnen het actuele assortiment zijn siergrassen niet alleen maar groen. Het palet omvat bijna alle kleuren van de regenboog. Bij Hakonechloa macra ‘Aureola’ lichten de goudgele bladeren op een beschaduwde plaats als door de zon beschenen op en de bloedrode kleur van Imperata cylindrica lijkt in de nazomer van binnenuit te komen. Andere soorten zijn hierin wat bescheidener, maar door de diversiteit aan kleur maar ook in groen zijn de ongelooflijkste combinaties mogelijk. Een aantal grassen sluit het groeiseizoen af met een felle verkleuring naar geel, oranje of rood. De zomer en de herfst zijn de beste maanden om siergrassen te zien



Het reuzengras Triarrhena als potplant.

Ga met de muis over de foto voor het beeld na de aanplant.

Naar grassen kijkt men anders. 
Het blad bepaalt voor een groot deel de sierwaarde. En de bloeiaren voegen hier vaak een extra dimensie aan de plant toe. De hoogte bij de siergrassen varieert van zo'n 5 cm bij de laagste bodembedekkers tot wel 6-7 meter bij het nieuwe reuzengras Triarrhena. Veel lagere soorten, zoals de wintergroene Carex zijn erg mooi als bodembedekkers. Onze siergrassen zijn allemaal meerjarig. Bijna alle door ons aangeboden grassen groeien in pollen en woekeren niet. Sommige grassen moet om de paar jaar verjongd worden door middel van scheuren. In het voorjaar moet het bovengrondse deel van de niet wintergroene soorten tot op handhoogte worden teruggesnoeid. 
Siergrassen kunnen, buiten het winterseizoen, het hele jaar door geplant worden. In de loop van het groeiseizoen maar zeker in de zomer en de herfst zijn de grassen op hun mooist en zijn de soorten het beste te beoordelen. In het vroege voorjaar zijn wij op goed beeldmateriaal aangewezen. Dan gebruiken wij hiervoor goede boeken en foto's.  De prijzen variëren van 2 tot meestal 7 euro per stuk. Nieuwe soorten zijn duurder.
Wij verkopen alleen soorten waarmee wijzelf goede ervaringen hebben. Daarom worden Festuca, Helictotrichon en Koeleria, waarvan de groei en het aanslaan zeer onvoorspelbaar is, niet meer door ons aangeboden.
Carex elata 'Bowles Golden' (foto rechts) In het voorjaar is deze zegge felgeel. Redelijk vochtige plaats in de zon en halfschaduw. Tot 50 cmhoog.
Carex morrowii 'Variegata'
 (foto rechts) is geschikt voor halfschaduw en schaduw. Goed te gebruiken in borders. Wintergroen.

Nieuw: Carex foliosissima 'Irish Green' (foto links) Deze sterke wintergroene Carex kan in de zon en in de schaduw een prachtig intense groen aaneengesloten tapijt gaan vormen. De korte uitlopers maken deze soort geschikt om een talud vast te leggen. Ook geschikt als accent in een border en voor vakbeplanting. Deze variëteit wordt omstreeks 30 cm hoog. 
Nieuw: Carex sp. nanking (foto rechts) Het brede blad van deze goed winterharde en wintergroene soort lijkt wel op Carex pendula. Maar de geordende opbouw van het blad maakt van deze nieuwe aanwinst een markante structuurplant. Deze Carex wordt 30 tot 40 cm hoog.

Carex oshimensis (foto links) Deze groene zegge wordt 30 tot 40 cm hoog en uiteindelijk 40 tot 60 cm breed. Als onderbeplanting behoort deze Carex tot een van de beste zomer- en wintergroene soorten voor zon en schaduw. Carex oshimensis is daarom erg geschikt om te gebruiken in kleinere en grotere plantvlakken en op plaatsen waar een wintergroene beplanting verlangd wordt.  
Diverse kleuren in wintergroene Carex. 
(foto rechts)
Carex oshimensis 'Evergold' (syn. C. hachijoensis 'Evergold) (foto links) Deze wintergroene vorm heeft oplichtende, geelgroene, overhangende bladeren met contrastrijke, diepgroene bladranden. Het blad is redelijk zon en schaduw bestendig. Dit is een goede variëteit om donkere stukken in een tuin te doen oplichten. Wordt 20 tot 30 cm hoog en breed. Geschikt voor vakbeplanting.
Carex scaposa ( MLB07.CH)
 (foto rechts) Deze schaduwminnende wintergroene Carex is nog beperkt leverbaar.

Hakonechloa macra  (foto links) Deze fel groene Japanse soort lijkt met zijn weelderig, overhangende blad wel wat op bamboe. 
De groei begint al vroeg in het voorjaar en pas in november verkleurt het loof naar een oplichtend oranje bruin.
De groeihoogte ligt tussen 40 en 50 cm. Zon, halfschaduw en niet te diepe schaduw worden goed verdragen. (geschikt voor vakbeplanting) 
Hakonechloa macra ‘Aureola'  
(foto rechts) De goudgele bladeren hebben dunne groene lengtestrepen. Dit prachtig gekleurde grasje kan een beschaduwde plaats als door de zon beschenen oplichten. Deze variëteit wordt 30 tot 40 cm hoog en blijft mooi tot in de late herfst. Prachtig te combineren met ander gekleurde siergrassen en vaste planten. Zon, halfschaduw en niet te diepe schaduw. (geschikt voor vakbeplanting)

Hakonechloa macra 'Allgold'  (foto links) Dit is het gras met de sterkste kleur geel in mijn tuin. Ondanks het gebrek aan bladgroen is deze handvermeerderde variëteit een sterke vitale groeier. 'Allgold' is in staat een donkere plek in de tuin op te lichten. Deze variëteit wordt tot 30 cm hoog. 
Imperata cylindrica 'Red Baron' 
is door zijn felrode kleur een van de opvallendste grassen. In de loop van het groeiseizoen wordt de roodverkleuring steeds intensiever en contrasteert daarmee sterk met de kleuren van de omringende beplanting. Heeft een humusrijke, zonnige groeiplaats nodig. Wordt 30 tot 40 cm hoog. In een border is er geen beter kleuraccent te bedenken dan een groepje 'Japans bloedgras'. Geschikt voor vakbeplanting. 
Miscanthus sinensis 'Adagio'  (foto rechts) is een middelhoge vorm met smal blad, bolvormige groei en een rijke bloei. Prachtig om achter in borders te zetten.  Wordt tussen 140 cm en 170 cm hoog. (foto rechts: augustus) 
Miscanthus sinensis 'Malepartus': (foto links) De bloei van de roodachtig geribbelde aren in begint in september. Later verkleurt deze aren naar zilverbruin. Deze prachtige en stevige variëteit wordt ongeveer180 cm hoog.

Miscanthus sinensis x sachariflorus 'Memory' (JP 4) (foto rechts) is een tot 2 meter hoog wordende hybride met grote, zilveren aren. 
Miscanthus sinensis 'Morning Light’ (foto rechts) heeft smal blad met een dunne witte bladrand. Deze variëteit heeft een oplichtende kleur, bloeit allen in warme zomers en wordt tussen 150 en 180 cm hoog. Voorgrond: bloedgras

Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne’(foto links) Kompact en opgaand groeiende variëteit die tussen 130 en 160 cm hoog kan worden. 
Molinia caerulea ‘Windsaüle’(foto rechts) Deze variëteit wordt 2 tot 2,5 meter hoogte is en is een van de hoogste vormen.  De statige halmen blijven zelfs in herfststormen nog goed overeind. 'Windsaüle' is geschikt om in de zomer en herfst een transparantie te scheppen.

Molinia caerulea ‘Moorhexe’ (foto links) is een kleinere vorm met korte stevige stengels en opvallende donkere aren. 
Oplismenus sp. Charles
 (foto rechts) Goed winterharde bodembedekker voor halfschaduw. Vormt een dicht, helgroen tapijt
Oplismenus undilatifolius  Weinig bekende goed winterharde bodembedekker voor humusrijke halfbeschaduwde plaatsen. Dit gras kan een bamboeachtig dicht tapijt vormen. Deze soorten blijven laag en worden tussen 5 en 20 cm hoog

Panicum virgatum 'Heavy Metal' (foto rechts) heeft een blauwgroene kleur, groeit zuilvormig en wordt tussen 100 tot 120 cm hoog. 
Panicum virgatum ‘Northwind’
(foto links) Deze blauwe vorm heeft een unieke compacte, zuilvormig groeiwijze en wordt tot 160 cm hoog. 
Panicum virgatum ‘Rehbraun’ is een mooie rood verkleurende vorm. Wordt tot 120 cm. hoog.

Pennisetum alopecuroides Lampenpoetsergras wordt 90 tot 120 cm hoog
Pennesetum alopecuroides ‘Hameln’ (foto links) blijft iets lager, heeft kleinere aren en bloeit vroeger.
Pennisetum alopecuroides ‘Japonicum’ is een hogere vorm en kan tot ruim 140 cm hoog worden. De typische aren eindigen in een witte pluim.  
Pennisetum alopecuroides 
(-viridescens) 'Black Beauty' (foto rechts) is een prachtige nieuwe vorm met donkere aren en wordt tot 90 cm hoog.
Triarrhena lutarioriparia In mijn tuin is dit op Miscanthus gelijkende siergras al bijna 6 meter hoog geworden. Ook heeft deze nieuwe introductie uit midden China zonder problemen drie winters overleeft (tot -19°C). Het bovengrondse deel sterft elk jaar af. Deze sierlijke plant bezit een tropische uitstraling zonder weerga en heeft een opgaande groei en is windbestendig. Triarrhena kan tot 7 meter hoog worden en heeft ruimte nodig. Let op! Dit gras kan ondergrondse uitlopers maken. Ook te gebruiken als hoog wordende kuipplant. Kuipen beschut overwinteren. (foto helemaal boven links)
Liriope muscari hoort eigenlijk niet tot de grassen maar de lelies. De wintergroene grasachtige bladeren worden tot 30 cm hoog maar blijven meestal lager. De vorm ‘Ingwersen’ (foto) bloeit overdadig met blauw paarse bloeiwijzen van augustus tot oktober maar heeft daarvoor zon nodig. Meestal zijn er meerdere soorten en vormen ('Money Maker' en 'Big Blue') aanwezig. Geschikt voor vakbeplanting. 
Ophiopogon planiscapus ‘Niger’ (foto rechts) is een grasachtig lelietje met een bijna zwarte bladkleur. Langzaam groeiende bodembedekker voor zon tot halfschaduw. Bloeit in de zomer met violette bloemetjes en wordt 20 tot 30 cm hoog. Winterzwart.
Ophiopogon planiscapus
is de helemaal groen vorm en wordt met 30 tot 40 cm iets hoger. Wintergroen. (geschikt voor vakbeplanting)
Meestal aanwezig zijn de grasachtige goed wintergroene Ophiopogon chingii (foto links) en Ophiopogon japonica.